INSTALACIJE

petek, 27. november 2009

Ogrevanja

Zamenjava ogrevalne naprave





Danes lahko izbiramo med številnimi ogrevalnimi sistemi, ki delujejo z različnimi energijskimi viri



Ogrevalno napravo večstanovanjske ali enodružinske hiše, ki je bila vgrajena pred več leti je potrebno sanirati ali v celoti zamenjati s takšno, ki je sam svoj energetski proizvajalec, kar pa ni vedno najboljša rešitev in tudi ni okolju prijazna rešitev. Danes lahko izbiramo med številnimi ogrevalnimi sistemi, ki delujejo z različnimi energijskimi viri, z okolju prijazno energijo, ki postajajo tendenciozno in dolgoročno gledano v primerjavi s kurilnim oljem in zemeljskim plinom vse bolj konkurenčni. Vsekakor se izplača pred zamenjavo ogrevalnega sistema napraviti različne primerjave.







Toplotna črpalka

Toplotna črpalka deluje v povprečju z dvema tretjinama tople iz okolja in z eno tretjino električne energije.

Toploto iz zraka, zemlje, vode ali odpadne vode industrijskih procesov, lahko uporabimo za ogrevanje zgradb ali za pripravo tople vode. S pomočjo toplotne črpalke povišamo temperaturo, ki je potrebna za ogrevanje stanovanja ali tople vode. Da to dosežemo, potrebuje električno energijo (1/3 energije).







Različni energijski izvori zagotavljajo različne izkoristke. Tako se na primer poraba odpadne toplote v industriji izkaže za zelo gospodarno. Nekaj manj učinkovito je koriščenje zemeljske toplote (s pomočjo zemeljskih sond), in toplote dobljene iz podtalnice in površinskih voda. Toplota dobljena iz zunanjega zraka ima najnižji izkoristek. V načelu velja: manjša kot je temperaturna razlika med izvorom toplote in potrebno ogrevalno temperaturo, toliko učinkovitejše je ogrevanje.   BERI DALJE

Ni komentarjev:

Objavite komentar