INSTALACIJE

ponedeljek, 30. november 2009

Globalno Segrevanje

Globalno Segrevanje



Hansgrohe

Hansgrohe



Vodilno podjetje Kopalniških armatur Hansgrohe, je ponovno dokazalo, da kopalnica ni več samo koaplnica. S svojimi rastavnimi eksponati je Kopalnica prostor kjer lahko neizmerno uživaš ali pa celo počivaš. Urejenost in mirnost Kopalniških ambijentov je nov korak k razvoju opreme. Preprosto rečeno je to kopalnica, ki vzame Dih.







Kopalnica vaših Sanj

Kopalnica vaših Sanj

Kopalnica ima pri urejanju stanovanja, kakor tudi v poglavju našega življenja vedno večji pomen. Ne samo zato, ker nam ob nakupu najbolj prazni žepe, temveč zato, ker ljudje sanjamo o kopalnici svojih sanj. V njej začnemo jutro in končamo dan. V njej preživljamo intimni čas. V njej se sproščamo. Uživamo ob prhanju, kopanju,odvisno od tega, kako je opremljena kopalnica. Kot prodajalec kopalniške opreme sem skozi leta delal s trankami, ki so se odločali za nakup kopalniški ploščic in keopalniške opreme. Ljudje veliko časa namenimo za nakup kopalnice. Izbira je pestra, kar pripomore k težki izbiri med različnimi ponudbami. Na koncu pogosto cena odigra svojo vlogo. A če se le da  potem si vsi izberemo kopalnico svojih sanj....































sobota, 28. november 2009

petek, 27. november 2009

Kopalniške ploščice

Kopalniške ploščice 20 * 20



Večna in nikoli iz mode je kopalnica, ki poudarja rustikalni stil. Največkrat izbrana dimenzija takšnega pridiha je format ploščice 20 *20. Ta format je možno kombinirati in polagati na veliko načinov. Ker se v sistem kopalniške celote vključuje več barv ploščic, prav tako pa burdur in dekorjev, je z malo drznosti in domišljije končni rezultat takšne kopalnice zares čudoviti. Poleg svojega natančnega načrta, glede postavitve kopalniških ploščic, boste potrebovali tudi spretnega keramičarja. Burdure in Dekorje, ki jih boste vključevali v postavitev, morajo biti natančno izbrani in vgrajeni, kajti ti bodo dali najlepši pečat kopalnici.

Barve naj bodo svetle, kajti tako boste optično povečali svoj prostor.













Kopalnica





Kopalnica



Kopalnica naj bo svetel in zračen prostor. V veliki kopalnici se zagotovo počutimo veliko bolje. Prav tako velja, da kopalnica ni več samo prostor, kjer se prhamo in umivamo , temveč je prostor, ki je namenjen sproščanju in je zelo intimni prostor v vsakem stanovanju.

Kopalnica naj bo urejena, brez nepotrebnih stvari. Predali naj bodo prav tako urejeni. Umazano perilo naj bo v košu kamor sodi. Skrb za kopalnico je zelo pomembna.

Le v čisti kopalnici bomo zares uživali.



Ogrevanja

Zamenjava ogrevalne naprave





Danes lahko izbiramo med številnimi ogrevalnimi sistemi, ki delujejo z različnimi energijskimi viri



Ogrevalno napravo večstanovanjske ali enodružinske hiše, ki je bila vgrajena pred več leti je potrebno sanirati ali v celoti zamenjati s takšno, ki je sam svoj energetski proizvajalec, kar pa ni vedno najboljša rešitev in tudi ni okolju prijazna rešitev. Danes lahko izbiramo med številnimi ogrevalnimi sistemi, ki delujejo z različnimi energijskimi viri, z okolju prijazno energijo, ki postajajo tendenciozno in dolgoročno gledano v primerjavi s kurilnim oljem in zemeljskim plinom vse bolj konkurenčni. Vsekakor se izplača pred zamenjavo ogrevalnega sistema napraviti različne primerjave.







Toplotna črpalka

Toplotna črpalka deluje v povprečju z dvema tretjinama tople iz okolja in z eno tretjino električne energije.

Toploto iz zraka, zemlje, vode ali odpadne vode industrijskih procesov, lahko uporabimo za ogrevanje zgradb ali za pripravo tople vode. S pomočjo toplotne črpalke povišamo temperaturo, ki je potrebna za ogrevanje stanovanja ali tople vode. Da to dosežemo, potrebuje električno energijo (1/3 energije).







Različni energijski izvori zagotavljajo različne izkoristke. Tako se na primer poraba odpadne toplote v industriji izkaže za zelo gospodarno. Nekaj manj učinkovito je koriščenje zemeljske toplote (s pomočjo zemeljskih sond), in toplote dobljene iz podtalnice in površinskih voda. Toplota dobljena iz zunanjega zraka ima najnižji izkoristek. V načelu velja: manjša kot je temperaturna razlika med izvorom toplote in potrebno ogrevalno temperaturo, toliko učinkovitejše je ogrevanje.   BERI DALJE

Priprava tople vode s toplotno črpalko

Priprava tople vode s toplotno črpalko







Najpogosteje se za pripravo tople vode, v eno ali več družinskih hišah, uporabi toplotna črpalka



Voda, ki jo ogrejemo v toplotnem hranilniku, s pomočjo toplotne črpalke, pomeni zaradi prihranka primarne energije, smiselno alternativo za ogrevanje s fosilnimi gorivi, oziroma z električno energijo. Še posebej, če deluje naprava skozi celo leto.



Prihranek denarja, v primerjavi z drugimi sistemi za pripravo tople vode, so pri sedanjih energijskih prihrankih in na podlagi relativno visokih nabavnih cenah, še vedno komaj dosegljivi.



Uporaba

Najpogosteje se za pripravo tople vode, v eno ali več družinskih hišah, uporabi toplotna črpalka, ki jo enostavno vgradimo v kletni prostor in kjer vodo segrejemo na 50 do 55 oC. Vgradnja toplotne črpalke je smiselna predvsem takrat, ko obstaja možnost, da lahko istočasno ogrevamo toplo vodo in hladimo razne prostore, kot so na primer, gostinski prostori, restavracije ali razni laboratoriji, s hladilnimi prostori.

Varčujem z energijo

Teme kot so »varčujem z energijo« in podobno, so dejanja, o katerih tečejo pogovori vsak dan. Številne zanima, kaj storiti, da bodo stroški za energijo čim nižji, bivanje v stanovanju pa čim bolj prijetno.









Tudi na spletni strani, e-revija, je precej zapisanega na temo, varčujem z energijo. Velik poudarek pa je podan gradbeni stroki, ki vse bolj posega v energetsko tehnologijo. Vse bolj smo priče samozadostnim energijskim hišam. Tudi takšne hiše obstajajo, in sicer so to stavbe, kjer energijska bilanca ne kaže izgube ampak je celo pozitivna. To velja takrat, kadar je vsa energija prigospodarjena doma. Ničelne in energijsko pozitivne hiše uporabljajo za ogrevanje, proizvodnjo tople vode in elektrike samo obnovljive energetske vire.

BERI  DALJE

Otvoritev sončne elektrarne v Hrpeljah

Otvoritev sončne elektrarne v Hrpeljah







Osrednji dogodek Robotine Open je bila otvoritev sončne elektrarne, ki je s 189 kW instalirane moči trenutno največja na Primorskem.





Robotina d.o.o. je med 4. in 6. novembrom že tretje leto zapored priredila strokovno izobraževalni dogodek Robotina Open. Domači in tuji strokovnjaki s področij vodenja in upravljanja proizvodnje, upravljanja stavb in fotovoltaične energije so številnim udeležencem predstavili najnovejše visokotehnološke rešitve in izkušnje pri uvajanju sistemov v praksi. Beri Dalje

Sezonski hranilnik

Sezonski hranilnik





Alternativno ogrevanje s Soncem, za varčevanje z energijo.







Zakaj ne bi ogrevali vodo takrat ko je na razpolago veliko sonca in ga shranili za hladne brez sončne dneve? To lahko storimo z hranilnikom večjega volumna, ki ga ogrevamo s pomočjo sprejemnikov sončne energije in ga lahko idealno integriramo v stanovanjski objekt.







Toploto za ogrevanje vode v sezonskem hranilniku, v katerega je vgrajen tudi manjši grelnik za sanitarno toplo vodo, dovajamo iz termičnih solarnih grelnikov, ki jih instaliramo na južno stran strehe stanovanjskega objekta.







Idealni prostor za namestitev velikega okroglega hranilnika tople vode je vsekakor v stopnišče, še posebej, če so le te okrogle. Za namestitev solarnih sprejemnikov se priporoča streha z nagibom strehe 40° in z površino sončnih sprejemnikov okoli 70 m².  Beri Dalje

Hramba utekočinjenega naftnega plina

Hramba utekočinjenega naftnega plina





Utekočinjeni naftni plin (UNP) je fosilno gorivo z najnižjo stopnjo emisij SO2 in emisij CO2.







Plinasta goriva so zelo kvalitetna goriva, saj z njimi dosegamo zelo visoke temperature. Pri zgorevanju so zelo čista in ne puščajo nobenih škodljivih oksidov. Delimo jih na naravna in umetna. Plinasta goriva zelo pogosto uporabljamo v gospodinjstvu in za ogrevanje.







Za gospodinjske namene in ogrevanje najpogosteje uporabljamo zemeljski in utekočinjeni naftni plin. Ker velja UNP za učinkovitejši vir energije od kurilnega olja, premoga ali lesa, to pomeni, da lahko z vgradnjo ali obnovitvijo ogrevalnega sistema prihranimo precej stroškov. Uporaba plina je še toliko bolj ugodna, ker prehod na ta vir energije, z ugodnimi posojili, finančno vzpodbuja tudi država.



Utekočinjeni naftni plin (UNP) je fosilno gorivo z najnižjo stopnjo emisij SO2 in emisij CO2. Pri popolnem zgorevanju nastajata, poleg toplote, le še ogljikov dioksid in vodna para, medtem, ko je emisija ostalih škodljivih snovi z okolje-varstvenega vidika zanemarljiva. Utekočinjeni naftni plin pridobivamo kot stranski produkt pri rafiniranju nafte in naftnih derivatov. Pridobivamo pa ga tudi kot stranski produkt pri ločevanju zemeljskega plina.     Beri Dalje

Raba sončne energije

Raba sončne energije





Raba sončne energije za ogrevanje prostorov pomeni shranjevanje vstopne sevalne energije, v odgovarjajočih (večinoma v velikih) gradbenih elementih, ki se nahajajo znotraj zgradbe in to brez tehničnih pripomočkov. Pri tem igra pomembno vlogo tudi poletno obdobje, saj takrat poskrbimo za izenačeno temperaturo v zgradbi.









Pomembna odločitev je pred vsakim graditeljem, ali zgraditi montažni objekt iz lahkih gradbenih materialov oziroma izvesti klasično gradnjo z masivnimi gradbenimi materiali? Odločitev je vsekakor lažja v kolikor poznamo lokalne klimatske razmere in po drugi strani, velikosti uporabnih prostorov za ogrevanje.







Klasična masivna ali lahka montažna gradnja?







Na to vprašanje, ali energijsko varčnejša zgradba, ki je zgrajena iz lahkih montažnih gradbenih materialov ali klasično grajena masivna gradnja ni mogoče odgovoriti brez težav. Odgovor na to vprašanje je lahko tudi med strokovnjaki velikokrat sporen. V praksi, lahko pri gradnji in v zahtevanem ogrevalnem razmerju za posamezen primer, pretehta prednost na eno ali drugo stran, velikokrat tudi v škodo toplotnega shranjevanja.







Prednost klasične masivne gradnje pomeni predvsem veliko možnost za akumulacijo toplote obodnih zidov zgradbe. Pri klasični masivni gradnji za zidavo zunanjih in notranjih zidov uporabljamo večinoma opeko. Pri dobro toplotno izoliranih masivnih stavbah, so nihanja zunanje temperature v notranjosti komaj opazna. Prednosti so naslednje:







- Uravnotežena klima v prostoru s preprečevanjem pregrevanja prostorov, ki jo dosežemo s toploto shranjene mase







- Možnost, da s pomočjo transparentnih gradbenih delov in s sevanjem sončne energije skozi okna shranimo toploto in jo kasneje z zakasnitvijo uporabimo za ogrevanje prostorov







- Najboljši primer temperaturno amplitudnega razmerja in s tem izravnana temperatura v poletju je prikazana na sliki stran H17/1







- boljša toplotna stabilnost, manjše pregrevanje stavbe v poletnem obdobju, če v nočnem času zagotovimo primerno prezračevanje







- masivno grajene stene imajo večjo toplotno akumulativnost







- Večja požarna varnost







- Na splošno dolga življenjska doba konstrukcije zgradbe v surovem stanju.







Vse prednosti enega modela gradnje, pomenijo v nasprotju, pomanjkljivost pri drugem načinu gradnje objekta.







Lahke konstrukcije imajo majhno toplotno akumulativnost. Čeprav so dobro toplotno izolirane, ne morejo preprečiti in zmanjšati zunanjih temperaturnih vplivov. Nihanja temperature v takih zgradbah so velika. Zaradi majhne toplotne akumulativnosti in dobre toplotne zaščite, je takšna gradnja primerne za stavbe, ki se občasno uporabljajo in le kratkotrajno ogrevajo. Ima pa tudi lahka montažna gradnja številne prednosti, ki so prisotne zaradi lesene nosilne konstrukcije in dobre toplotne izolacije, to so:







- Majhne transmisijske toplotne izgube zaradi močne toplotne izolacije (celotni stenski presek), na primer pri nizkoenergijski hiši







- izolacija zunanjih sten je boljša, s čimer je lahko objekt glede porabljene toplotne energije varčnejši







- Dobra regulacija in hitro prilagajanje ogrevanja na menjavo potrebne temperature in hiter odziv na pridobljeno sevanje od zunaj







- Hitro ogretje prostorov po nočnem znižanju







- Gradnja objekta je hitrejša in potrebnih je manj aktivnosti investitorja







- Tovrstna gradnja omogoča porast gradbenih materialov, kar je pomembno tudi za regionalni razvoj.







Pri obeh vrstah gradnje je potrebno v čim večji meri preprečiti toplotne mostove in zagotoviti primerno zrakotesnost zgradbe. Predvsem zrakotesnost pri lahki montažni zgradbi lahko predstavlja večji problem.







Preskus v dveh enakih sobah, z enako U-vrednostjo zunanjosti stavbe ter z enakimi okni je pokazal, da je vsekakor potrebna ekstremna razlika v zmožnosti shranjene toplote.







Pri nočnem izklopu temperature je ohladitev v montažno grajenem objektu večja, kot pri klasično grajenem objektu. Zato je v masivno grajenem objektu, potrebno pričeti z ogrevanjem vsaj eno uro prej, da dosežemo v prostoru enako temperaturo zraka, okoli 22 oC.







Ker je v povprečju majhna razlika med sobno in zunanjo temperaturo (pri poizkusu na primer Δq lahek = 18 K, Δq masivni = 20 K) pomeni, da nastanejo pri nočnem znižanju med 22 in 7 uro zjutraj manjše toplotne izgube in s tem v nasprotju s stalnim ogrevanjem. Tako prihranimo pri masivni gradnji okoli 13 % in pri lahki montažni gradnji okoli 5 %.







Prednost pri varčevanju z energijo, ki ga dosežemo z nočnim znižanjem, pridobimo s sončnim sevanjem, s preko 3 kWh/(m2•d). Po zaslugi varčevanja z energijo z velikim učinkom shranjene toplote v masivni gradnji, se le ta kompenzira oziroma celo prekorači.





Vir: e-revija

Globalno segrevanje

Globalno segrevanje











Globalno segrevanje je zaenkrat še pod nadzorom, kmalu morda nebo več. Opozorila so povsod okrog nas. To je izziv klimatskih sprememb. Ali lahko glede globalnega segrevanja kaj storimo? Temperatura raste, vsaka stopinja je zelo pomembna!



Kaj bi se zgodilo v 21. Stoletju, če bi se globalno segrevanje stopnjevalo?



Kje bo naslednja velika nevihta? Naslednji vročinski val? Kje bo naslednja katastrofa, ker se svet počasi segreva? Znanstveniki po vsem svetu se strinjajo, da se je naš planet segrel za skoraj eno stopinjo Celzija. Zemljine življenske znake raziskuje cela vojska, tisoče ladij na morju, več deset tisoč postaj na kopnem in sateliti iz vesolja. Znanstveniki vnašajo podatke v najnaprednejše računalniške modele, da bi videli kaj to pomeni za našo prihodnost. Rezultati so alarmanti. V štiredesetih letih bi lahko izginil ledenik v Himalaji, viri vode za miljone. V roku 50. let toplenja ledu na Grenlandiji ne bi mogli več ustaviti.



Do konca stoletja bi se lahko amazonski pragozdovi, v kateri živi polovica svetovne živalske in rastlinske populacije spremenili v nerodovitno savno.







Kmalu bo za eno stopinjo topleje. Že v naslednjem stoletju se lahko temperatura dvigne za 1 do 6 stopinj. Vsaka stopinja pa pomeni popolnoma drugačno prihodnost. V nekaterih delih sveta so prva segrevanja očitna.



Gozdni požari v Avstraliji so del naravnega ekosistema. Še posebaj v sušnem obdobju. Klimatske spremembe bi stanje lahko še poslabšale. Vzhodna obala Avstralije je kot sod smodnika. Pozimi l. 2001 je več kot 900 požarov obkrožilo Sydney. Poimenovali so ga črni božič. Požari so le svarilo, kaj lahko podnebne spremembe povzročijo. Suša je potisnila požare iz gozda in jih privedla na dvorišže več tisoč Avstralcev. Ljudje živijo v strahu: ostati in gasiti požar ali oditi in upati, da hiša ne zgori. Gozdni požari so grozljivi, klimatologi pa predvidevajo, da bodo v naslednjih 30. Letih še hujši. Vendar to še ni vse. Globalno segrevanje ne pomeni le rahlo rast povprečne temperature. Spreminja način kako zemlja funkcionira. Ponekod so suše, drugod poplave. Ali oboje na istem mestu.



Ljudje si težko predstavljamo vpliv globalnega segrevanja v prihodnosti. Ne zavedamo se, da bodo izpuhi iz naših avtov čez 50 let stopili ledenik na Himalaji.











Strokovnjaki ocenjujejo, da bi temperatura v naslednjih 100 letih lahko zrasla do 6 stopinj C. To pa ima lahko ekstremne posledice. Dnevna sprememba temperature za 6 stopinj C je običajen pojav. Če bo jutri za 6” C topleje, bom oblekel kratke hlače, 6”C hladneje v kontekstu globalne povprečne spremembe, pa je razlika med zdaj in zadnjo ledeno dobo pred 18 000 leti, ko je ledena odeja segala do smaega Oxforda. Le 6 stopinj ohladitve je na zemlji povzročilo ledeno dobo. Predstavljajmo si , da je 6 stopinj topleje. Prve spremembe bi se zgodile visoko nad zemljo. Naša atmosfera je temponska zona med zemeljsko površino in vesoljem. Majhen odstotek predstavljajo toplogredni plini. Mešanica pare, ogljikovega dioksida, metana, dušikovega oksida in ozona. So kod kupole nad planetom. Hranijo zadosti sončne energije, da ohranijo temperaturo, potrebno za življenje. Ko se količine the plinov povečujejo, zadržujejo še več toplote in lahko radikalno vplivajo na podnebje vsega planeta. V zadnjih 250 letih se je količina toplpgrednih plinov povečala, saj ljudje iščejo nove načine kako porabiti vse več energije. Ogljikov dioksid je skrita cena, ki jo plačamo. Ogljikov dioksih izhaja v atmosfero iz energije, ki napaja vse naše moderne naprave (fen, tv, kosilnice…). Je dobesedno v zraku, ki ga dihamo. S tem, ko raste količina CO2 je jamstvo za globalno katastrofo. Dodatno globalno segrevanje za 1 ali 2”C je resna stvar. Če bomo nadeljevali z istim tempom, lahko le predvidevamo scenarij in upampo, da bomo ljudje izbrali pravega.



Če bi se zemlja segrela za 1”C, bi bila Arktika pol leta brez ledu, kar bi odprlo ladjam pot skozi SZ prehod. Več deset tisoč hiš v Bengalskem zalivu bi bilo poplavljenih. Orkani bi zadevali ob južni Atlantik.



Zaradi težkih suš na ZDA bi svet občutil pomanjkanje mesa in žitaric. To pomeni, da bi se na Z ZDA pojavile nove puščave. Pred 6000 leti je bila večina Z ZDA del ogromne puščave, ki je prekrivala celino. Zaradi spremembe v zemeljni orbiti so poletne temperature rahlo narasle. Dovolj, da se je celotno področje popolnoma spremenilo. Puščavski pesek, ki še vedno preži le nekaj cm pod površjem, pokriva le tanek površinski sloj zemlje. Sprememba za samo 1”C bi dešelo živinorejcev spremenila v puščavo, v kateri vladata neznosna vročina in neusmiljena suša. Ko se prebližujemo segretju za 1”C , ima globalno sevanje svoje poražence in zmagovalce. Medtem ko je zahod ZDA suh in žejen, Velika Brutanija uživa v kmetijski preobrazbi. Če se spremenijo globalni vremenski ciklusi kmetovalnih površin, se bo marsikaj pridobilo in izgubilo. Zime, ki so bile nekoč v Angliji precej bolj ostre, so zdaj milejše. To je na nek način dobro, kar pa ne uravnoteži opustošenja, ki prizadene druge dela sveta. Ker je v Franciji vedno bolj vroče, so se pogoji za vzgojo vinske trte preselili na drugo stran Angleškega kanala. Tako tudi zamisel o kvalitetnem angleškem vinu ni le več šala. Klimatske spremembe so omogočile tudi sajenje olivnih dreves iz Toskane. Olive bodo tu uživale saj, saj se Velika Britanija približuje mediteranskim temperaturam. Še pred kratkim to nebi bilo mogoče.



Zemeljna povprečna temperatura je vedno nihala. Nestanovita klima ni nekaj neobičajnega, toda hitrost današnjih klimatskih sprememb je. Toplogredni plini, plod človeške izdelave, so za številko večji, njihova količina pa hitro raste. Planet je že prej iskusil klimatske spremembe. Te pa se zgodijo v na tisoče ali miljone letih. Za mnoge vrste to pomeni izumrtje. Globalno segrevanje je posledica nače stalne potrebe po energiji. Vsako stikalo, ki ga pritisnemo, vsak vtikač, ki ga vključimo, vsak gumb, ki ga pritisnemo, neizbežno vodi do takega kraja. Skoraj 90% svetovne energije prihaja iz fosilnih goriv. Premog. Nafta. Naravni plin. Z izgorevanjem fosiliziranih ostankov rastlin in živali nastane spojina, ki se ji ne moremo izogniti: Ogljikov dioksid. Ta tri goriva so skupaj največji vir emisij CO2, ki prehaja v atmosfero.



Tudi najbolj mila podnebna prognoza predvideva, da se nhačin, na katerega planet funkcionira, lahko izrazito spremeni. Če se temperatura dvigne za več kot 1”C, bi lahko ogrozila ravnovesje v naravi. Od dna oceanov do največjih vrhov na svetu. V štiredesetih letih bi lahko izginil ledenik v Himalaji, viri vode za miljone. V roku 50. let toplenja ledu na Grenlandiji ne bi mogli več ustaviti. Do konca stoletja bi se lahko amazonski pragozdovi, v kateri živi polovica svetovne živalske in rastlinske populacije spremenili v nerodovitno savno.



Če bo svet toplejši za 2”C, se nekatere spremembe v biosferi nebodo več dogajale postopno. Ledeniki na Grenlandiji izginjajo. Polarni medvedi se borijo za obstanek, ker je toliko ledu izginilo. Žuželke se selijo v neobičajnih smereh. Ker se zmerno podnebje premika severno v ZDA, borova čebela uničuje gozdove, ki je jeseni glavni vir hrane za grizlije. V kanadski tundra, ki se taja, rastejo novi gozdovi. Pacifiški otoki Tuvalu izginjajo pod olimo, katere vzrok je globalno segrevanje. Tak bi lahko bil naš svet če se segreje za dve stopinji. Če se segreje za dve stopinji, bo vpliv na morski ekosistem veliko večji. Možno je, da izgubimo velik del tropskih koralnih grebenov. Zdi se nemogoče, da bi se nekaj tako velikega kot je ocean, lahko spremenilo. Morski biblog Ove sledi spremembam na koralnih grebenih.







Koralni grebeni







čudovit in biološko raznolik del zemlje. Njihovo izginotje bi nas moralo skrbeti. Na Velikem grebenu Tihega ocean je nedavno v dveh valovih prišlo do beljenja. Ko se je morje segrelo nad 30”C, do meje tolerance za korale , so korale začele odmetavati alge, ki jih pot rebujejo za obstanek. Veliki deli grebena so odmrli. Več kot miljon vrst živi, se hrani in razmnožuje v okolici grebena.









Greben potrebujejo. Dobesedno ne morejo živet brez njega. Oceani so največja odlagališča ogljika na planetu in primarni mehanizem narave za absorpcijo CO” iz atmosfere. V zadnjem času pa se pojavljajo znaki, da se ti sistemi rušijo. Zaradi preveč CO” voda v oceanih postaja kisla. Kislina topi Školjke in oklepe morskih bitij ter jim prepričuje, da vpijajo CO2 iz vode, da bi zgradili nove. Usoda vseh morskih bitij, ne glede na obliko in velikost, je vse bolj negotova. Če koralni grebeni izginejo, bo izginilo tudi 50 000 vrst. Če izginejo majcene alge kokolitoforidi, bomo izgubili nekaj, kar je za đivljenje na planetu zelo pomembno. Izgubljamo nekatere od najvitalnejših elementov, ki so potrebni za funkcioniranje planeta.



Znanstvenike z drugega konca sveta skrbijo iste reči. Raziskujejo globalno segrevanje pri povsem drugačnem podnebju. Narava je 150000 let ustvarjala ledeno odejo na Grenlandiji, ki se zdaj topi v morje hitreje kot kdajkoli prej. K obo izginila bodo rastoči oceani poplavljali obalna mesta. Ledenik Jakobshavn je najhitreje premikajoča se ledena odeja. Na dan se premakne za več kot 40 metrov. V morje se topi dvakrat hitreje kot pred 10, leti. Ena od največjih skrbi, če se bo planet segreval, je stabilnost ledenih odej. Rastoče temperature podirajo večstoletni način življenja ljudi na Grenlandiji. Psi, ki vlečejo sani, so bili od nekdaj sImbol bogastva. Bili so nujni za obstanek, posebno pri zimskem lovu preko zaledenelega morja. Ko se je zimski led začel tajati so psi postali za otočane predragi. Psi danes nimajo več veliko dela. Veliko jih strada, nekatere so uspavali. Mladi več nimajo psov in ne živijo kot lovci. Danes večina ribičev odhaja na lov z ladjo in ne več s psi.











Mnogo lastnikov psov zdaj obupuje, živali so čedalje pogosteje privezane na obrobju vasi, hranijo pa jih lahko le še z ostanki rib. Njihova nekdaj bohotna dlaka postaja vse bolj oskubljena, na pot pa se odpravijo vse redkeje. Množica domačinov, ki jim je bil lov včasih osnovni poklic, lovi le še kot konjiček.



Grenlandska ledena odeja vsebuje dovolj zmrzjene vode, da se globalna raven morja lahko dvigne za 7 m, kar je dovolj da poplavi London, Bankok, New York, Šanghaj… Mnogi znanstveniki menijo, da je segrevanje za 2”C prelomnica, ki bo temeljno spremenila naše žzvljenje na tem planetu. Segrevanje pospešuje izginjanje polarnega ledu. Izginjanje ledu pospešuje segrevanje. Več vode iz stopljenega ledu vpija več sončne toplote, ki topi ledeno odejo in še hitreje greje planet. Topleje kot bo, hitreje bo postajalo topleje. To se zgodi, ko globalno segrevanje postane verižna reakcija. S kombinacijo možnih rešitev bi se lahko izognili otoplitvi za 2”C. Od preusmeritve na fluorescentne žarnice do povečanja učinka elektrarn na ogljik za samo 20%. Te rešitve bi skupaj lahko imele ogromen vpliv, še preden nastopijo nepovratne klimatske spremembe. Če še vpliv segrevanja za 2” ne bi sveta potisnil na prelomnico, mnogi znanstveniki menijo da ga 3 stopinje gotovo bodo.







Če se svet segreje za 3 stopinje Celzija, bo Arktika vse poletje brez ledu, Amazonski pragozd se suši, snežni vrhovi v Alpah izginejo, ekstremni vremenski ciklusi EL NINA



postajajo običajni; Mediterani in deli Evrope se sušijo pod poletno vročino. Če se svet ogreje za 3”C bodo taki toplotni udari nekaj običajnega. Poletje 2003 je morda pokazalo kaj se zgodi, če se ogreje za 3 stopinje. Po vsej Evropi se je toplotni udar pretvril v naravno katastrofo. Pariz se poleti izprazni, starejši ljudje pa ostanejo. Nihče ni pričakoval v kaki nevarnosti se bodo znašli. Število ljudi, ki so umrli v noči 10. Avgusta je med 2500 in 3000. Kovinske mestne strehe so bile zgrajene za prejšne obdobje. Njihov namen je bil, da ščitijo pred zimskim hladom. Zaradi rastočih temperatur so se strehe obrnile proti Parižanom. Pariške strehe so prekrite s pločevino. V hišah je postalo vroče kot v pečici. Življenje je izgubilo 30000 ljudi po vsej Evropi. Toplotni udar iz l. 2003je bila verjetno prva velika katastrofa, katere vzrok je globalno segrevanje,. Prizadela je bogato deželo, ki je mislila, da je zaščitena pred vsem. Če se v Parizu dvigne temperatura za 3 stopinje Celzija, življenja v Parizu nebo konec. Značaj tega velikega mesta pa se lahko zavedno spremeni, če začnejo taki ekstremni toplotni valovi prihajati vsako poletje. Med vročinskimi udari leta 2003 so drevesa pretrpela nekaj, česar do zdaj nismo poznali VEGETACIJSKO PROTIREAKCIJO. FOTOSINTEZA JE BILA PREKINJENA. Rastline vpijajo CO2, ga pretvarjajo v kisik, ki ga sproščajo v atmosfero. Zaradi ekstremne vročine, pa so nekatere rastline zadržale kisik in namesto tega v atmosfero spuščale CO2. Kaj se zgodi z biosfero, če eden najpomembnejših mehanizmov na Zemlji, ki CO2 pretvarja v kisik, preneha delati? Ena najtežjih nalog je izračunati kako bo otoplitev za 3”C vplivala na amazonske pragozdove, kjer nastane 20% svetovnega kisika? Leta 2005, v Amazonki nastopi ekstremna vročina, združena z najbolj suhimi pogoji.



Stalno segrevanje bi lahko povzročilo novo vrsto suprneviht. V svetu toplejšem za 3”C, bo v oceanih veliko več energije, ki bo sprožila orkane, ti pa svojo moč črpajo iz toplote oceanov.



Če se planet segreje za 4 stopinje, bo nivo oceanov narasel in poplavil gusto naseljene delte, kjer živijo miljarde ljudi. Bangladeš bo odplaknilo: Egipt je poplavljen. Benetke so pod vodo. Ledeniki izginejo in zaprejo dotok sladke vode miljrdam ljudim. Severna Kanada postane najbolj rodovitna kmetovalna povrđina. Plaće v Skandinaviji pa bi lahko bile naslednji St. Tropez. Zrušil bi se lahko celoten ledeni pokrov Zahodne Antartike in tako še bolj dvignil raven morja.



Klimatologi napovedujejo, da bi prav Indijo zajela največja grozota. Če globalnega segrevanja ne ustavimo0, se bo reka Ganges v manj kot 40 letih morala za svoj obstoj boriti. Bitka bo potekala na ledenih poljih himaljskega ledenika, kajti ta je največji vir sladke vode na svetu. Ker se Himalajski ledeniki topijo hitreje kot kateri koli drugi, , Gangesu preti, dab o postal puščava. Spremenil se bo v umazani potoček. Če bo šlo tako naprej bo škodo utrpelo kmetijstvo, prevoz, hidroelektrerne, rudarstvo in živalski svet ob Gangesu. Najprej bi toplenje ledu povzročilo ogromne poplave. Ko pa bi ledenik popolnoma izginil, bi pomanjkanje hrane in vode ljudi mučilo vse leto. Če se bodo ledeniki tako topili bodo izginili do leta 2035 vsi ledeniki v Himalaji.



Če se zemlja segreje za 4“C,



bi lahko višina morja zrastla za en meter. Velika svetovna obalna mesta bo zadela katastofa. Ker bo New York obkrožen z vodo, nebo videti kot varna trdnjava.Boril se bo proti nevihtnim valovom, nastalim zaradi segrevanja. Nevihta 2. Ali3. Stopnje bi potopila finančno ulico. Obrati, ki poganjajo NY so pod zemljo. Prav tako tudi elektrika, voda in ena najdaljših železnic na svetu. Brez njih bi se mesto ustavilo. Če nebomo ustavili globalnega segrevanja bodo obalna mesta mogla vložiti veliko denarja, da bi se zaščitla pred poplavami. Ogromna morska vrata se ob nevihtah odpirajo in zapirajo. NY bi moral zgraditi troje morskih vrat. Veliki industrijski narodi si take projekte lahko privoščijo, ker imajo tehnologijo, ki jih lahko začiti in denar, da jo plačajo. Povsem drugače je v revnih državah.







Če bi se segrelo do 5”C,



bi lahko prišlo do tega, da bi se uresničil najbolj črni scenarij. Če se segreje za 5”C, se bsta dve za življenje neprimerni področji razširili na tista, ki so imela nekoč



zmerno podnebje. Zasnežene gore in vodonosci, ki oskrbujejo velika mesta, Los Angeles, Lima, Kairo in Bombay bi se izsušili. Bilo bi več sto miljonov beguncev zaradi klime. Vprašanje je ali bi človeštvo lahko preživelo tak klimatski šok.







Kaj pa če se svet segreje za 6”C?



Takrat bi bili oceani od daleč svetlo modre barve. V resnici pa bi bili puščave. Naravne katastrofe bi postale nekaj običajnega. Če se svet segreje za 6“c V MANJ KOT STO LETIH, NAS ČAKA GLOBALNO UNIČENJE. Segretje za 6 stopinj so poimenovali scenarij sodnega dne.



Toda vse đe ni izgubljeno! Večina strokovnjakov je mnenja, da še iz more še lahko prebudimo. Znanstveni podatkinam govorijo, da moramo do l.2015 ustaviti povečanje svetlobnih emisij. V desetih letih moramo spremeniti oskrbo z energijo za večino človeštva.



Če vas zanima rešitev lahko začnete kar doma. Veliko ljudi porabi več energije, kot je v resnici potrebuje. Učinkovita poraba energije je najboljša, najhitrejša in najcenejša rešitev podnebnih težav in prihranka denarja. Tako bi tudi pripomogli k varnejšemu, bogatejšemu in hladnejšemu planetu.



Drugi največji vir emisije so avtomobili, saj proizvedejo 20% globalnih toplogrednih plinov. S povečanjem učinkovitosti porabe goriva a avtomobilih s 15 litrov /100 km na 7.5 litrov, bi privarčevali miljardo ton. Poznamo še druge rešive, kot so: sončna energija, elektrarne na veter, energija plime, termalna energija. Če bi združili vse našteto, bi bile naše možnosti dobre. Energijo vetra in veternic poznamo že tisoče let. Z današnjo tehnologijo lahko ena vetrna turbina poganja 300 domov. To je popolnoma čist in obnovljiv vir energije.



Prava rešitev se morda skriva še nekje za obzorje. Prihodnost bo preizkusila najboljše znanstvenike. Še vedno so to le začetki podnebnih sprememb. Potrebno bo več tehnologije, denarja in več mednarodnega sodelovanja.







Strokovnjaki so že začeli raziskovati najboljšo rešitev: JEDERSKO FUZIJO.



















Po vzoru najboljše elektrarne v sončnem sistemu, sonca, izdelujejo fuzijski reaktor.



Če bi ukrotili to energijo bi dobili neomejen vir energije brez škodljivih plinov, ki se lahko sam vzdržuje. Ta energija osvetljuje vesolje in premika skoraj vs zvezde. Strokovnjaki želijo narediti kopijo tega sistema na Zemlji in to količino energije porabiti za proizvodnjo elektrike. Ker gre za vnetljive pline, inžinerji ne morejo delati neposreno v jedru reaktorja. Odvisni so od nove najsposobnejše generacije robotov, ki bo delala v tako ekstremnih pogojih. Jedro reaktorja bo skoraj 10 krat bolj toplo od sonca.Močno magnetno polje zadržuje zelo vročo plazmo in ji prepričuje, da bi se izlila skozi zidove reaktorja. Tudi, če bi deloval reaktor, še 30 let nebi izdeloval energije v komercialne namene.



Tagged and categorized as: Energija, Nastja Klevže , Energija Comment (0)

TrackBack URI

Revija INSTALATER

Želite biti prisotni in videni iz prve roke?



Revija INSTALATER







PRILOŽNOST!



PROMOCIJA VAŠEGA PODJETJA NA INTERNETU – SAMO 100 EUR







Društvo instalaterjev energetikov Maribor (DIEM), vam ponuja preko strokovne revije Instalater najcenejšo promocijo vašega podjetja.



Pojavite se na spletnih straneh:



- www.instalater.si – ki je namenjena stroki in široki potrošnji



- www.erevija.com – ki je namenjena široki potrošnji,



Z vašo prisotnostjo bo vaš oglas imelo priložnost videti do 50 000 obiskovalcev doma in v tujini.







Promocijski oglas vašega podjetja lahko vsebuje:



- Naslov



- Vrsto dejavnosti



- Promocijo izdelkov in storitev



- Vrste dogodkov oziroma sporočil, ki jih lahko sproti objavljate itd.







Nudimo vam tudi brezplačno oblikovanje vaše promocije.



Promocijski material pošljite v pisni ali elektronski obliki v naslednjih formatih: JPG; PDF…







Cena letnega oglasa znaša: 100 € + DDV.







Informacije:



031/326 750



041/980 016



040/661 448



02/320 13 10







e-mail:



nastja@klevze.si



andrej@instalater.si







Društvo instalaterjev energetikov Maribor



Ahacljeva ul. 12a



2000 Maribor







Matična številka 1435850000 DŠ: SI 55398430 TR: IBAN SI56 0417 3000 1386 906

ZASTOPNIŠTVA



VODOVODNI MATERIAL PPR-zelena plastika







PRESS FITINGI, RAZDELILNIKI, RAD.VENTILI,...





KOTLOVNE ENOTE





MATERIAL ZA OGREVANJE IN VODOVOD





VAKUMSKI SONČNI KOLEKTORI





PANELNI SONČNI KOLEKTORI





JEKLENI RADIATORJI





ALUMINIJASTI RADIATORJI





INOX CEVI IN FITINGI







INOX DIMNIKI







ALUMPLAST, PEX CEVI







OBTOČNE ČRPALKE









TERMOSTATI, REGULACIJE









KOTLI ZA CENTRALNO OGREVANJE







KOTLI ZA CENTRALNO OGREVANJE







OLJNI IN PLINSKI GORILNIKI



četrtek, 12. november 2009

Wallpapers

Wallpapers - Računalniška ozadja - Wallpapers



Želite zamenjati svoje Računalniško Ozadje. Storite to sedaj in obiščite Wallpapers stran, z mnogimi cool ozadji.

Film 2012

Ozadja za film 2012 - poglejte Coolwallpapers.org in izbirajte med številnimi ozadji-



četrtek, 5. november 2009

Fantastic Mr.Fox

Movies Wallpapers

Disney's A Christmas Carol


Disney's A Christmas Carol Movies Wallpapers.

Ozadja


Največja in najboljša izbira Ozadij za Računalnik. Veliko skupin:
- avtomobili
- živali
- igralci
- filmi
- fantasy ozadja,
- Božič
- Računalniške igre
- 3D OZadja...




Revija INSTALATER



Revija Instalater

Revija Instalater je edina na slovenskem prostoru, ki je izključno strokovna revija s področja strojnih instalacij za centralna ogrevanja, vodovod, kanalizacijo, plinske instalacije, solarna ogrevanja, alternativnih virov energije, toplotnih izolacij ter zajema tudi področje sodobne gradnje. Revija ni namenjena le strokovni populaciji, temveč njeno vsebino lahko uporabijo vsi, ki jih zanima varčevanje z energijo. Vsebina je strokovna in pestra in ni omejena zgolj na strojne instalacije, temveč pokriva širšo tematiko in številne zanimivosti s strokovnega področja.



                                             REVIJA INSTALATER